Historiaa 1967-2015

 

Kuopion Musiikinystäväin Yhdistys ry järjesti ensimmäisen kerran Valtakunnallisen Kuopio viulunsoittokilpailun, kuten nimi oli alunperin, Kuopion kaupungintalon juhlasalissa 2.-5.1.1967.

Musiikinystäväin Yhdistyksen sihteerin Anna-Maija Poussan idea valtakunnallisen viulukilpailun järjestämisestä Kuopiossa syntyi toisaalta käytännön tarpeesta saada soittajia viulistipulasta kärsiviin orkestereihin ja toisaalta motivoida nuoria pitkäjänteiseen harjoitteluun. Kilpailun suunnittelutyöstä vastasi kilpailutoimikunta, joka Kuopion musiikkiopiston rehtorin Pentti Karjalaisen johdolla halusi luoda perusteet säännöllisin väliajoin toistuvalle valtakunnalliselle tapahtumalle.

Kilpailutoimikuntaa ovat myöhemmin johtaneet Aarne Sariola, Esko Kilpeläinen, Mikael Krogerus ja tällä hetkellä puheenjohtajana toimiva Juha Hyvärinen.

Kilpailun arvostelulautakuntaan kuuluu arvovaltaisia asiantuntijoita sekä Suomesta että lähinnä pohjoismaista. Lautakuntaa johti kolmessa ensimmäisessä kilpailussa Tuomas Haapanen. Tuomas Haapanen on ollut mukana jokaisessa viulukilpailussa ja kuunnellut jokaisen kilpailusuorituksen. Hänen jälkeensä tuomaristoa ovat johtaneet Joonas Kokkonen, Kalevi Aho, Fabian Dahlström ja Ilkka Kuusisto. Viimeisimmän kilpailun (2015) tuomaristoa johti vuoden 1989 kilpailun voittaja Jaakko Kuusisto.

Kilpailusta kiinnostuneiden viulistien määrä on vaihdellut ensimmäisen kilpailun 11 osanottajasta 51 ilmoittautuneeseen, jolloin on ollut pidettävä nauhakarsinta etukäteen. Aikataulullisesti kilpailuun mahtuu enintään 36 kilpailijaa. Välierään on valittu 16 (+-1) kilpailijaa ja loppukilpailuun 6 kilpailijaa.

Kilpailu on alusta alkaen ollut kolmiosainen. Finaalissa kilpailijat soittavat vapaavalintaisen konserton, joka säestettiin kolmessa ensimmäisessä kilpailussa pianolla. Vuonna 1977 pidettiin 4. Kuopion viulukilpailu ja finaalin konserton säesti orkesteri. Viimeistään tämä käytäntö osoitti kaupungintalon juhlasalin auttamattoman pieneksi ja kilpailun finaali pidettiin ammattikoulun juhlasalissa aina vuoteen 1985, jolloin Kuopion Musiikkikeskus valmistui. Finaalissa kilpailijoita säestää Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarina orkesterin taiteellinen johtaja.

Viulukilpailu järjestettiin aluksi kolmen vuoden välein. Vuodesta 1995 alkaen kilpailu on ollut samana vuonna kuin loppuvuonna järjestettävä kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu. Kuopion kilpailun ohjelmisto noudattaa pääpiirteissään Sibelius-kilpailun ohjelmistoa.

Kuopion kilpailussa hyvin sijoittuneet ovat osallistuneet kansainväliseen Sibelius-kilpailuun, jonka Pekka Kuusisto voitti vuonna 1995 ja Petteri Iivonen sijoittui toiseksi vuonna 2010. Muita suomalaisia finalisteja ovat olleet Pyry Mikkola ja Kaija Saarikettu (1980), Benita Nordell (1985), Jaakko Kuusisto ja Pekka Kauppinen (1990), Pietari Inkinen (2000) ja Sini-Maaria Simonen (2005).